Gradit će se tvornica pomfrita najveća u regionu

Bez autora
Feb 09 2014

Bosna i Hercegovina trebala bi uskoro u Hrenovici kod Prače dobiti prvu tvornicu pomfrita, koja bi, prema najavama investitora, trebala biti među najvećima u regionu... To je potvrdio Aldin Hodović, direktor kompanija Eko-Plod iz Sarajeva, i kakaže da je riječ o značajnoj investiciji u opremi i građevinskim objektima. Dodao je da je riječ o investiciji koja bi se trebala realizirati u martu zahvaljujući vlastitim sredstvima, kreditu koji je bh. kompaniji odobrila Turkish Ziirat banka i bespovratnoj pomoći Vlade FBiH od 450.000 maraka radi zapošljavanja povratnika u Republiku Srpsku. Riječ je o investiciji razvojnog programa Prače na 1.600 kvadrata, u kojoj će biti smješteno pet proizvodnih programa. Osim smrznutog pomfrita, u ovoj fabrici proizvodit će se i jagodičasto voće, suhe i svježe šljive, ljekovito bilje i šumski plodovi te će se vršiti prerada mesa, kaže Hodović.

Gradit će se tvornica pomfrita najveća u regionuBosna i Hercegovina trebala bi uskoro u Hrenovici kod Prače dobiti prvu tvornicu pomfrita, koja bi, prema najavama investitora, trebala biti među najvećima u regionu...

To je potvrdio Aldin Hodović, direktor kompanija Eko-Plod iz Sarajeva, i kakaže da je riječ o značajnoj investiciji u opremi i građevinskim objektima.

Dodao je da je riječ o investiciji koja bi se trebala realizirati u martu zahvaljujući vlastitim sredstvima, kreditu koji je bh. kompaniji odobrila Turkish Ziirat banka i bespovratnoj pomoći Vlade FBiH od 450.000 maraka radi zapošljavanja povratnika u Republiku Srpsku.

- Riječ je o investiciji razvojnog programa Prače na 1.600 kvadrata, u kojoj će biti smješteno pet proizvodnih programa. Osim smrznutog pomfrita, u ovoj fabrici proizvodit će se i jagodičasto voće, suhe i svježe šljive, ljekovito bilje i šumski plodovi te će se vršiti prerada mesa - kaže Hodović.

Predviđeno je da kompanija ima 50 kooperanata na proizvodnji krompira. U planu je da se godišnje preradi 3.000 tona krompira, piše Dnevni avaz.

- Ponosni smo što ćemo biti prvi u regionu koji će proizvoditi smrznuti pomfrit. U toku godine predrađivat ćemo i 1.400 tona jagodičastog voća i 320 tona svježe i suhe šljive - kaže Hodović.

Prema obimu i ukupnom značaju, ovaj program ima sve karakteristike regionalnog i međuentitetskog značaja, čijom će se realizacijom poboljšati devizni bilans BiH.

- Prema istraživanjima, pokrit ćemo tek 20 posto domaćeg tržišta, ali će zato svo jagodičasto voće biti za izvoz - dodao je Hodović, naglasivši da će u okviru objekta biti smještena i hladnjača kapaciteta od 300 tona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik